Callan Method

comments 91
Uncategorized

Callan Book Download / İndir
Callan mp3's Download /Ses dosyalarını indir

Giris

Ingilizcenin bir uluslararasi dil oldugu ve dünyadaki çogu insanin bu dili konusmak istedigini söylemek mümkündür. Yabanci bir dil; insanin gerek isi veya sosyal yasantisi gerek seyahatleri için kaçinilmaz bir ihtiyaçtir. Bununla birlikte çogu insan bir dili ögrenmek için herhangi bir girisimde bulunmamakta veya cesaret edememektedir. Dil ögrenmek bir müzik aletini çalmayi ögrenmeye benzer. Çogu insan yeni bir aleti çalmak istemesine ragmen bunun çok zaman alacagini veya çok çalismanin sikici olabilecegini düsündügünden baslamaya bir türlü cesaret edemez. Insanlar ingilizce ögrenmenin zaman alacagini, pahaliya malolacagini ayrica ögrenmeye yetenekli olmadiklarini düsünmektedirler.

Ingilizceyi en kisa ve en hizli bir biçimde ögretmeyi amaçlayan Callan Yöntemi bugüne kadar bilinen arastirma metodlarina yeni bir boyut getirerek normal zamanin çeyreginde ingilizce ögretmeyi basarmis durumdadir.

Cambridge Bulgusu

Cambridge Üniversitesi bütün dünyada ögrencilerin Cambridge Preliminary sinavi düzeyine ortalama 350 saatte (4 ögretim yili) ulasabilecegini saptamis bulunuyor. Ingiltere disindaki okullarda kullanildigi sekliyle Callan Yöntemi ögrenciyi 80 saatte (1 ögretim yili) bu sinava yetistiriyor. Cambridge First Certificate (C.F.C.) için ise bu 160 saatlik bir program yetmektedir.

Ev Ödevi Yok

Callan Yönteminde pek az ev ödevi verilir. Diger ögretim yöntemlerinde ise ögrenciden her ders saati için 15 dakika ödev hazirlamasi beklenir, böylece çalisma süresi %25 artmis olur.

Garanti Ve Ücretsiz Dersler

Callan Yönteminin verimliligine inanmak çok güç gelebilir aslinda dogrulugu imkansizmis gibi görünebilir. Bu yüzden Callan Metodu uygulayan okullarin büyük çogunlugu her ögrenciye yazili bir garanti belgesi verir ve ögrenci saptanan sayida dersten sonra Cambridge sinavlarinda basari saglayamazsa, geçene kadar ücretsiz ders verilir.

%95 Basari Orani

Cambridge sinavlari için Calllan Metodu kullanan okullarin basari orani %95. Bu oran Cambridge Üniversitesi yayinlarina göre bu oran ülke ortalalamasi için %70.

Deneme Dersleri

Okula kesin kayit yaptirmadan önce ögrenci bir hafta boyunca deneme derslerine girebilir, ancak kesin kayit yaptirmaya karar verdiginde, bu derslerin ücretini öder. Kayit yaptirmadigi takdirde herhangi bir ücret ödemek zorunlulugu yoktur.

Sonuçta Ödeme

Diger okullarin aksine Callan Yöntemi kullanan okullar ödemede esneklik saglar. Ögrenci pesin ödeme yerine sonuçta ödeme yapar. Bunun anlami eger arzularsa her haftanin sonunda ödeme yapabilir. Böylelikle memnun kalmazsa ödeme yapmaz.

Herhangi bir okul ögrenciye pesin ödeme yaptirabilir. Fakat ögrenci diger ayin ücretini ödemeye geldiginde, okul ögrencinin garanti seviyesine gelip gelmedigini kontrol eder. Garanti edilen ders sayisindan fazlasi için kesinlikle para alinmaz. Alinmis ise fazladan alinan derslerin ücreti geri iade edilir. Örnegin ilk ayinda ögrenciye garanti edilen paragraf 60, fakat ögrenci 50. Paragrafta. 10 paragrafa denk gelen 2 dersin ücreti geri iade edilir. (Bir derste ögrenilen paragraf sayisi 5’tir).

Hukuken Geçerli

Çogu ülkelerde Ingiltere’de de oldugu gibi yanlis bilgileri yayinlamak kanuna aykiridir. Bu nedenle verdigimiz garantinin geçerliligi Callan Metodun iddialarinin dogrulugunu mümkün kilmaktadir.

Kötü Bir Ün Iflasa Götürür

Eger Callan Metodu kullanan bir okul garantisinin dogrulugunu ispatlayamazsa ögrenciler tarafindan tepkiyle karsilanir. Dolayisiyla okulun ünü sarsilirdi. Ayrica çok sayida ücretsiz ders vermek okulu iflasa götürür. Bu yüzden verilen garanti dolayisiyla metodun geçerliligi ve iddialari dogru olmali.

Garanti kanunen olmasaydi bile yine de geçerliligini sürdürebilirdi. Bugün çogu okul çesitli belgeler vermekte fakat bunlar sonuçta sözü edilen sonuçlara uymadigindan, kandirmaca oldugu halk tarafindan farkedilmekte ve sonuçta okullar kapanmak zorunda kalmaktadirlar.

Akla Yatkin Bir Sav

Callan Metodun iddialari dogru olmali dedik. Metodu kullanan bir okul, caddenin bir kösesinde altin saat satiyorum diyerek ertesi gün isin iç yüzünün müsteri tarafindan anlasilacagini bilerek kayiplara karisan bir isportaciya benzemez. Okul müsterisine mali satin alinmadan önce kalitesini ispatlamalidir. Bu arada verdigi servisin kalitesini de devam ettirmelidir. Aksi tardirde kötü bir ünle kisa sürede kapanacaktir.

Diger Okullara Sorun

Eger ögrenci kitabinda verilen figürlerin dogrulugunu arastirmak isterse Metodu kullanmayan diger okullara Cambridge sinavlarina ne kadar sürede hazirlanabileceklerini veya kendilerine yazili bir belge verip veremediklerini sorabilir. Göreceksiniz hiçbir okul böyle bir garanti vermeyecektir.

Anket

1988’de Ingiltere’de yapilan bir arastirmaya göre siradan bir okulda okuyan ortalama bir ögrenci Cambridge Priliminary için yaklasik 600 saat ders alir. Callan Metodla ise ortalama sadece 100 saat. Cambridge First Certificate için bu sayi iki mislidir.

Ingiltere’deki ögrencilerin Cambridge sinav sevilerine ulasmalari, kendi ülkelerinden daha uzun süreyi almaktadir. Bunun nedeni Ingiltere’de ögrenciler karisik milliyetlerden olusan siniflara yerlestirilmekte ve kisa bir dönem içerisinde çalisma programina dahil edilmektedirler. Haftada 3 saat çalismak yerine (4 yillik egitim süresi içinde) bu 3 saati 1 gün içinde alip kursu 9 ayda tamamlamaktadirlar. Üçüncü saat genellikle yorucu oldugundan verimli olmayabilmektedir.

Gerçek Figür Yaklasik 800’dür

Kendi ülkelerinde Ingilizce ögrenen ögrenciler Preliminary sinavina ulasmak için 350 saat almalarina karsin gerçek sayi aslinda bunun iki mislidir. 350 saatlik çalisma sadece sinif içinde geçer. Ögrenci diger bir saatini akademik olmayan bir sekilde okul disinda harcar. Kurs esnasinda (4 yillik egitim sürecinde) ögrenci Ingilizcesini ilerletmek için genellikle film izlemeye, kaset dinleyemeye, magazin, kitap, gazete okumaya veya mektup arkadasliklarina zaman ayirmak zorunda kalir. Diger yandan Callan Metodun ögrencisi tüm ingilizceyi 80 saat içinde 6 veya 10 ay içinde tamamlar.

Eger 87 saatlik ev ödevi için ayrilan süre 350 saate eklenirse, okul disinda harcanan 350 saatle birlikte, Callan Metodla okumayan bir ögrencinin Cambridge Priliminary için harcadigi süre 800’e ulasmis olur.

Callan’in En Yavas Ögrencisi Diger Okullardaki En Hizli Ögrenciden Daha Hizlidir

Londra’daki en genis okullarindan birinin direktörü, 38 yillik meslek hayati boyunca Cambridge First Certificate sinavini 400 saatten az bir hazirlikla geçebilen bir ögrenciye rastlamadigini söylüyor. Callan yöntemi ile bu sinava hazirlanan bir ögrenci için bu sayi “yavas” olarak nitelendirilir.

Metodu Kullanan Kuruluslar

IBM, FIAT, OLIVETTI, PHILIPS gibi birçok uluslararasi dev sirket kendi mensuplarina Ingilizce ögretmek için Callan Yöntemi kullaniyor.

Callan Metod Için Süre 87 Saat

Uluslararasi bir firmada Callan Metodla Cambridge Sinavina hazirlanan baslangiç seviyesindeki bir ögrenci sinavi 87 saatlik bir çalismanin sonunda basarmis durumdadir.

Metod Yanilmaz

Okuyucu, herkese bu sinavda basarili olabileceklerini garantiledigimizi merak edebilir. Dil ögrenmek kabiliyet ister mi? Hayir. Aksine herkes yabanci bir dil ögrenebilir. Bu daktilo ögrenmeye benzer. Hepimiz kendi dilimizi ögrenmis durumdayiz, bir baska dili ögrenmeye yetenegimiz var. Böyle olmasaydi okul her ögrenciye Cambridge Sinavlari için basariyi garantilemezdi. Ögrenciler arasindaki tek farklilik kiminin daha hizli kiminin daha yavas ögrenmesidir. Matematik, Fen, Felsefe gibi konular için dogal kabiliyet gerekebilir. Fakat bu bir yabanci dil ögrenmek için geçerli degildir.

“He” ayni zamanda “She” demektir

Kitaplarda, dikkat edilecegi üzere “0” anlamina gelen “he” kolaylik olsun diye örnek olarak verilmistir. Dogal olarak “he” ayni zamanda “she” yi de ifade eder.

Callan Metodu Kullanan Okullar Cambridge Sinavlarini daha çok kazandiriyor

Callan Metod çok hizli ve çok kolay. Böylelikle diger okullara göre daha fazla ögrenciyi Cambridge Sinavlarina hazirliyor.

Örnegin Ingiltere’de yaklasik 1000 dil okulu dört yillik bir zaman diliminde (1982-86) ortalama 2 ½ ögrenciyi Preliminary sinavinda basariya ulastirdi. Callan School ise 112. Cambridge First Certificate için bu sayi diger okullar için 18 iken Callan School 155 ögrencinin basarili olmasini saglamistir. Bu ögrencilerin sadece %5’i ücretsiz ders almislardir. 1994’de Callan School 600 ögrenciyi sinava yerlestirdi ve basari orani %95.

Ögrencilerin sadece % l’i ögrenci kendi sehrinde bir okulun arastirmasini yaparken gittigi okulun kaç ögrenciyi Cambridge Sinavlarina veya diger sinavlara hazirladigini, geçme oraninin yüzde oranini sorup ögrenmelidir.

Londra’daki Callan School

Callan School 70 sinifi ve 1700-2200 ögrencisi ile Londra’nin hatta Avrupa’nin en genis okuludur. 2. genis okul 450-600 ögrenciye sahipken, ortalama bir okulun sinif sayisi sadece 13’tür. Bu durum tabii ki diger okullarin Callan School ile ayni performansi gösterebilmesini zorlastirmaktadir.

Maddi Tasarruf

Dogal olarak Callan Metod çalisma saatini ¼ oraninda kisaltacagindan ögrencinin harciyacagi paranin miktarini da ayni oranda indirgeyecektir. Bu indirgeme ögrenciye bunu saglayan sirketlerin veya devletlerin bütçesi için de geçerli olacaktir.

Saatte 19 Kelime

Bir dili ögrenmek bir binayi insa etmeye benzer. Kelimeler tuglalari, dilbilgisi ise destekleri temsil eder. Cambridge Preliminary düzeyine ulasmak için bir ögrenci yaklasik 1500, First Certificate için ise 3000 kelimeye ihtiyaç duyar. Kelimelerin anlamini bilmenin yaninda dilbilgisi kurallari da dogru ve hizli bir sekilde kullanilmak zorundadir. Callan’daki ortalama bir ögrenci yaklasik gereken kelimeleri saatte 19 kelime olmak üzere toplam 80 saat sonunda ögrenmis olacaktir.

Baska bir deyisle bir ay içerisinde (haftada 5 saatlik bir program için) Callan ögrencisi 380 kelime ögrenirken diger okullarin ögrencileri 25 kelime ögrenir.

Cambridge Üniversitesi Preliminary Sinavi için ihtiyaç duyulan kelime sayisinin 2200 oldugunu belirtiyor. Bununla birlikte Callan ögrencisi için 1500 kelime yeterli gelmektedir. Çünkü akici bir biçimde kendini ifade etmeyi ve insanlarla iletisim kurmayi saglayacak en gerekli 1500 kelimeyi hafizasina yerlestirmis olacaktir.

Callan’da okumayan bir ögrenci 2200 kelime ögrenmis olsa bile yine de bu rakam saatte 6¼ kelimeye denk gelir ki bu Callan ögrencisinin saatte ögrendiginin sadece çeyregidir.

£4.17 Yerine Kelime Basina 27 p.

Ders fiyatlari okuldan okula, sehirden sehire veya ülkeden ülkeye farklilik gösterir. 1995 istatistiklerine göre Londra’da saat basina ödenen fiyat £5. Callan ögrencisi 80 saatlik bir program için yaklasik £400 ödeyerek Cambridge Preliminary sinavina hazirlanirken kelime basina 27 pence ödüyor demektir.

Diger okullarda ögrenci bu sinav için 350 saat olarak £1750 ödediginden kelime basina ödedigi fiyat £1.17’ye denk gelmektedir. 2200 kelime ögrenilecegini düsünerek kelime basina 80 pence ödenecektir ki Callan’la karsilastirildiginda aradaki farkin büyüklügünü anlamak mümkün olacaktir.

Ögrenci “ders basina ödenilen” ücreti degil sinava hazirlanma süresi için ödenilen parayi düsünmelidir. Ders basina ögrenilen kelimenin sayisi ögrencinin kendisine bagli degil ögretmenin ve ögretilen teknige baglidir.

Callan Metod’u Kullanan Bir Okul Basariyi Nasil Garanti Eder

Ögrenci ilk 15 saatini tamamladiktan sonra Callan Yöntemi kullanan herhangi bir okul ögrencinin ögrenme hizini saptayacaktir. Örnegin bu hiz ders basina dört sayfa ise okul bu figürü toplam sayfa sayisina böler. Bu ögrencinin toplam almasi gereken ders sayisini belirlerken okul ayrica ögrenciye bu ders sayisini gösteren garanti belgesini verir.

Callan Metodu kullanan bir okulun önceden garanti belgesi hazirlamasinin nedeni ögrencinin, diger metodlarla olabileceginden farkli olarak, ilk dersteki verileri, materyalleri ögrenmeden ikinci derse geçirilmemesidir. Eger ögrenci gelisimini tamamlamadan diger derse geçirilirse yeni dersi anlamakta güçlük çeker. Örnegin 100. sayfaya ulasan bir ögrenci 99. sayfadaki verileri biliyor ve bu seviyeye uygun bütün sinavlari geçebilir demektir.

Metod Nasil Sonuç Alir

Okuyucu Callan Metodun nasil böylesine sasirtici ve etkileyici sonuçlar aldigini merak edebilir. Metodun ögrencileri ders esnasinda diger ögrenme tekniklerinin saglayacagindan dört kez daha fazla dinler ve konusur. Sonuçta yine normal zamanin çeyreginde Ingilizceyi ögrenmis olur.

Dil ögrenmek akademik bir olay degildir. Bu yüzden kisi fazla pratik yaparsa o kadar daha hizli ögrenmis olur.

Diger ögretim teknikleriyle ögrenci ders esnasinda agzini dahi açmayabilir. Konusmanin çogu ögretmen tarafindan yapilir. Zamanin çogu ise ögretmen tahtaya yazi yazarken veya ögrenci not alirken geçer. Callan Metodla ögrenci tüm ders boyunca ve diger metodlardan dört misli daha fazlasini konusur. Çünkü cevap vermek zorundadir.

Eger bütün bu söylediklerimizin dogrulugunu görmek isterseniz Callan School’un deneme derslerine katilabilir, ayrica diger okullarin derslerini de izleyerek aradaki farki kendiniz görebilirsiniz.

Diger ögretim teknikleriyle, ögrenci bir dili konusmayi ve anlamayi degil o dil hakkinda genel bilgiler ögrenmektedir. Bu müzik tarihi okuyup veya piyanonun nasil yapildigini ögrenip piyano çalmayi ögrenmemeye benzer. Piyano ögrenmenin tek yolu onu çalmak, bir dil ögrenmenin yolu da onu konusmaktir.

Callan Metod diger yöntemlerden dört kez daha hizli diye nitelendirilmeyebilir. Fakat diger yöntemlerin Callan Metoddan çok daha yavas ögrettigi bir gerçektir. Callan yöntemi zamanin kullanimini ulastirirken diger teknikler zamanin sadece çeyregini kullanarak geri kalanini bosa harcar.

Ögrenci Konusmak Zorundadir

Bir dili ögrenmenin dört baslica kurali konusmak, okumak, yazmak ve dinlemektir. En zor olarak nitelendirileni ise konusma kismidir. Callan Metodla ögrenci sadece dinlemekle kalmaz konusmaya da mecbur tutulur. Çünkü ders boyunca ögretmenin sorularina maruz kalir. Bu yolla konusmada çektigi zorlugun üstesinden gelerek kendine olan güvenini okul disinda da gösterir.

Ögrenci Ögrenmeye Mecbur Edilir

Ögrenci tüm ders boyunca dersi dinlemeye ve sorulara cevap vermeye mecburdur. Böylelikle istese de istemese de ögrenmeye mecbur birakilir. Zaten Callan Metodla sadece sinifta oturup, ögrenmemek imkansizdir. Diger okullarda ise ögrenciler saatlerce sinifta oturur, üstelik fazla birsey ögrenmezler. Sonuçta en basit bir cümleyi kurarken bile zorluk çekerler.

Ögrencinin ögrenme mecburiyetlerinden bir nedeni ise ögretmenin kendisini bir önceki derste ögretilenlerin tam olarak anlasildigina emin olmadikça diger derse geçirmemesinden kaynaklanir. Bir devlet okulunda ise ögrenci ilk yilinda birinci kitabi okuyup ikincisine geçer, bunu ikinci yilinda tamamlar. Callan Ögrencisi, diger yandan, eger birinci kitabi bitirmisse, kitabin içerdigi kelimelerin %80-%l00’ünü biliyor demektir.

En Hizli Seviyede Konusma

Callan Metodun maximum konusma hizini kazandirmasi yine maximum derecede saglanan konsantrasyondan kaynaklanir. Callan’da ögretmen yaklasik 200-240 kelime kullanarak ögrenciyle normalden daha hizli bir sekilde konusur. Diger metodlari kullanan ögretmenlerin kullandigi kelime sayisi l00-l20 arasinda degisirken normal bir konusma hizi dakikada l50-l80 kelimedir.

Callan ögretmeninin bu extra hizi dersi sikiciliktan kurtarirken ayrica ögrencinin daha fazla kelime duymasini saglayarak ingilizcenin anlasimini kolaylastirir. Ögrenci bir ögretmen kadar hizli konusamasa da normal hizi kazanmis olacaktir.

Hiz Ihtiyaci

Okuyucular hizli konusmanin bir dil ögrenimi için fazla önem tasimadigini düsünebilirler. Dogal olarak dilbilgisinin dogrulugu yazim için en önemli unsurdur fakat konusma ve anlama için kesinlikle hiz gereklidir. Diger mekanik refleksler gibi bir dilin performansi konusma hizina baglidir. Okurken, yazarken veya konusurken karsidaki kisinin anlama durumuna göre yavaslatmak mümkündür. Diger yandan konusma radyodan veya televizyondan gelmekteyse böyle bir durum sözkonusu bile olamaz. Bu yüzden ögrenci dakikada minimum 180 kelime anlayabilmelidir.

Hizin Iki Ifadesi

Callan Metodun hizi hakkinda konusurken bunlarin ne anlama geldigini açiklamak gereklidir. Hizla ifade edilen;

1. Konusma ve anlamadaki hiz,

2. Callan kitaplari vesilesiyle ögrencinin ingilizcesindeki gelisim ve belirtilen seviyeye ulasmadaki hizdir.

Callan Metod ögrencilerini normal zamanin çeyreginde istenilen seviyeye ulastirmakta ayni zamanda ögretmenleri ise ögrencilerine konusma ve anlama yetegini diger metodlara göre çok daha hizli bir sekilde kazandirmaktadirlar.

Hizli Ögrenmek Iyi Ögrenmek Demektir

Bazi insanlar Ingilizceyi çabuk ögrenmeyi istemediklerini söylüyorlar. Çünkü iyi ögrenmenin yavas yavas olacagina, çabuk ögrenmenin çabuk unutulacagina inanmaktadirlar. Tarih veya Cografya gibi konulari çabuk ögrenmek bu görüs için geçerli olabilirse de bir dili ögrenmek için en iyi ve en kesin yol hizli ögrenimdir.

Konusmadaki ve anlamadaki hiz ögrencinin kendi dilbilgisi kurallarini düsünüp cümle kurmasini engelleyerek yeni dili ögrenmesini saglar.

Saatte 12.600 Kelime

Callan Metodla ögretmen dakikada yaklasik 240 kelime kullanarak konustugundan ve ayrica ögretmen ile ögrenci ders boyunca dakikada 210 kelime kullanarak diyalog halinde olduklarindan dolayi bu sayi saatte 12.600 kelimeyi duymalari anlamina gelir. (Ögretmenden ve diger ögrencilerden). Diger metodlarla ancak 3000 kelime duyulabilir. Sinif içinde konusulan kelime sayisinin fazlaligi ögrencinin daha fazla kelime duymasini saglar ve böylelikle ögrencinin kelime haznesi genisler, sonuçta dört kez daha çabuk ögrenir.

Her Ögrencinin Ögrenme Hizi Farklidir

Ortalama seviyedeki bir Callan Ögrencisi 80 saat olarak Cambridge Preliminary sinav seviyesine ulasmaktadir. Istisnai bir ögrenci 40 saat alarak bu seviyeye gelebilir.

Hizli bir ögrenci 60, ortalama bir ögrenci 100 veya yavas bir ögrenci için bu sayi 120 saat olabilir. Sonuncu rakam genellikle daha önce hiç yabanci dil ögrenmemis orta yasli kisiler için geçerli olmaktadir.

Prova Dersleri

Ögrenci çalismasina basladiginda Callan Metodu kullanan herhangi bir okul, ögrencinin kendi hizini ve bilgisinin düzeyini saptamasi için “Prova” dedigimiz ilk dersi verir.

Hiz Devamli Tekrarla Olusur

Callan Metod her gün ayni soruyu ögrenci anlayana ve normal bir konusma hiziyla cevap verene kadar sorar. Bu hizi kazanmak ise bu sorularin 4-5 kez duyulmasiyla mümkün olmaktadir.

Devamli Tekrar Zayif Hafizanin Üstesinden Gelir

Ögrenmenin iki büyük düsmani zayif hafiza ve çabuk sikilmaktir. Callan Metod hizi ile sikintinin, devamli tekrarla zayif hafizanin üstesinden gelir. 4-5 kez ögrenilenleri tekrar ederek ögrenci hem konusma ve anlama yetenegini hizlandirir hem de ögrendigini unutmaz. Hafizanin zayifligi bu durumda önemli bir unsur olmaktan çikar.

“Ingilizce’yi 3 Ayda Ögrenin” (Veya 3½ Haftada)

Callan Metodun halk içinde karsilastigi problemlerden biri halkin söylenilen seylere inanmamasi ve bunlarin sadece mucize gibi görülmesidir. Çogu okul tarafindan verilen “Ingilizceyi 3 ayda ögrenin” gibi reklamlar nadir olarak üç ay sonucunda ulasilacak olan seviyeyi (ki bu seviye oldukça düsüktür) gösteren yazili bir garantiden söz eder. “Garanti” kelimesi bazi reklamlarda kullanilsa bile yazili olarak hiçbir ögrenciye verilmez. Bazi ögrenciler tabi ki bir dili üç ayda ögrenebilirler. Eger mükemmel bir hafiza ve ögrenme kabiliyetine sahipler ve kendilerini sadece Ingilizce çalismaya adarlarsa bu mümkün olabilir.

Bununla birlikte Callan Metod ögrencinin seviyesini belirleyerek ne kadar süre sonunda hangi düzeye ulasacagini gösteren bir garantiyi kendisine vermektedir.

Bazi “kendi kendine Ingilizce ögren” kurslari ögrencinin 35 saatte ögrenebilecegini iddia etmektedirler. Günde bir saat olmak üzere (bu demektir ki) 7 haftanin sonucunda kisi bir dili konusuyor hale gelecektir. (Bazi kurslar 3½. haftanin sonucunda konusulabilecegini iddia etmektedirler). Yani 6 ayda (veya 3 ay) herhangi bir ögrenci dört ayri dili konusuyor hale geliyor demektir. O zaman neden dünyadaki bütün insanlar multilingual degil? Eger kellik için çare gerçekten bulunmus olsaydi neden hâlâ dünyada birçok kel insan bulunmaktadir?

Bir dili ögrenirken, çogu insan bir ögretmenle ve diger siniftaki diger ögrencilerle konusma ihtiyaci duyar. Kendi kendine ögrenmeye çalismak çok sikici olacaktir. Çogu insanin çalismayi birakmasinin nedeni de budur. Ayrica bir ögretmen olmaksizin dilbilgisi veya konusma hatalari düzeltilemez. Hiç kimse sadece dinleyerek bir dili konusamaz. Bu piyano çalmayi, sadece bir baskasinin çalisini dinleyerek ögrenmeye çalismaya benzer.

Ayrica bu kurslarda genellikle ögretilen kelimeler Cambridge Preliminary sinavi için gerekli olan kelime sayisinin çok altinda olup, çogu günlük Ingilizcede kullanilmayan kelimelerdir. Eger bir kurs 35 saat içinde 1000 kelimeyi ögretebilecegini iddia ediyorsa bu saatte 30 kelime demektir. Bununla birlikte çogu insan için 30 kelimeyi hatirlamak kolaydir. Eger tüm bu ögretim metodlari böyle firsatlari içerseydi hepimiz birçok dili konusuyor olurduk. Maalesef bir dili ögrenmek kelimeleri bir araya dogru bir sekilde getirmeyi gerektirmektedir.

Bir dili anlamak, özellikle de yavas ve anlasilir bir biçimde konusuluyorsa, oldukça kolaydir. Bu yüzden çogu insan bir dili bilir fakat gerçekte konusamaz.

Bu kurslarin çogu Ingilizceye sadece bir hazirlik teskil eder. Diger yandan Callan Metod bir dili ögrenmenin bütün basamaklarini ögrenciye sunar.

Uluslararasi bilinen dil kurslarindan biri, örnegin, 35 saatte 300 kelime ögreterek Ingilizce ögretecegini iddia etmektedir. Bu Callan Metodun birinci kitabinin ilk yarisina denk gelmektedir. Bu iddia bir dil ögretimi anlamina gelmez. Kisi bir dili konusabilecegini iddia etmeden önce en azindan 1500-2000 kelimeyi haznesine yerlestirmis yani Cambridge Preliminary düzeyine ulasmis olmalidir. Ortalama bir Callan ögrencisi yaklasik 10 saatte 300 kelimeyi dagarcagina yerlestirir ve bunlari normal bir hizla konusmasi içinde kullanmaya baslar.

6 Ayda Cambridge Preliminary

Eger ortalama bir Callan ögrencisi haftada 3 saat olmak üzere 50’ser dakikalik yaklasik ders alir. Böylelikle Cambridge Preliminary seviyesine ulasmasi yaklasik on ayini alir. Bu süre %25 geç kalma veya tatil gibi durumlari da kapsar. Bununla birlikte eger ögrenci günde bir saatten haftada toplam bes saatlik bir programa kayitliysa bu süre 6 aya denk gelir. Genel olarak, daha kisa bir zaman süreci fazla konsantrasyonla paralel oldugundan daha fazla önerilmektedir. Bütün ögrenciler böylelikle Preliminary seviyesine kolayca, günde üç saatlik bir programa kendilerini adamak yerine daha az bir sürede, sikilmadan erisilebilirler.

Yavas bir ögrenci dahi haftada bes saatlik ders programiyla 9 ay veya daha az bir sürede sinav seviyesine ulasir.

40 Saatin Sonunda Ulasilan Seviye

Callan Metodla hazirlanan bir baslangiç ögrencisinin yaklasik 40 saat (veya 60 saat 48×50 dakika’lik dersler, ayrica 12 ders (%25) geç gelme veya tatil alma durumlarinda)sonunda birinci kitabi tamamlar. Bu haftada 5 saat almak üzere 12 hafta anlamina gelir. Bircinci ve ikinci kitaplar, Cambridge Preliminary’e giden yolun yarsi anlamina gelir ve yaklasik 1000 kelimeyi içerir. Örnegin “come, go, high, already, often, have” v.s. Bu tür kelimeler günde yüzlerce defa duyulan kelimelerdir. Bunlar ögrenciye dilbilgisi kurallari içinde ögretilir. (Genis, simdiki, gelecek zamanlar veya sartli cümleler v.s.)

Okuyucular ikinci kitaba baktiklarinda asagidaki gibi bir cümleyle karsilasacaklardir.

“If you found anything in the street worth a lot of money , would you keep it or would you take it to the police station?”

12 haftanin sonunda ögrenci bu soruyu anlayip cevap verebilecektir. Ayrica yaklasik 1000 kelime ögrenerek rahat bir sekilde kelimelerin çevirisini yapabilecek ve ögrendiklerini günlük konusmasi içine yerlestirebilecektir. Ingilizcesinin seviyesi ögrencinin basit, günlük konusmalar yapabilmesini ve basit mektuplar yazabilmesini mümkün kilacaktir.

Callan Metod 12 haftada dikkate deger sonuçlar olmakla kalmaz, ögrenciyi belirlenen zaman zarfinda Cambridge sinavlari için de hazirlar.

Eger ögrenci geç gelmeyip, devamlilik gösterirse bu sonucu 9 ½ haftada elde eder.

Cambridge Preliminary En Iyi Ölçümdür

Cambridge Preliminary, First Certicifate’den ziyade bir metodu digerleriyle karsilastiran en iyi ölçüm yoludur. Çünkü bütün ögrenciler bu sinavin seviyesine kisa süre içinde erisebilir. Diger yandan daha az ögrenci Cambridge First Certificate sinav düzeyine gelebilmektedir.

Niçin Cambridge Sinavlari ?

Callan School’un çogu ögrencisini Cambridge Sinavlarina hazirlamasinin nedeni bu sinavlarin digerlerine göre dünyaca daha fazla bilinmesinden kaynaklanmaktadir.

Okul Ögrenciyi Herhangi Bir Sinav Için de Hazirlamaktadir

Callan’daki çogu ögrencinin Cambridge sinavlarina girmesine ragmen aslinda metodu kullanan bir okul, ögrencileri Cambridge ile ayni seviyede olan diger sinavlar için de hazirlamis olur. Callan Metodla çalisan ögrenciler otomatik olarak diger sinavlarin seviyesine de erismis olurlar. Sadece ihtiyaç duyduklari sey diger sinav teknikleri hakkinda fikir edinmek için birkaç saat ders almaktir.

Ögrenciler Cambridge Sinavlarina Girmek Zorunda Degildir

Callan ögrencisi Cambridge sinavlarina veya digerlerine girmek zorunda degildir. Bir ögrenci sadece kendi memnuniyeti için çalisiyor olabilir. Bununla birlikte eger Cambridge First Certificate seviyesine ulasilmissa Ingilizcesinin düzeyini gösterecek bu sertifikaya sahip olmamak üzücü olurdu. Ögrencinin sertifikaya ihtiyaci olmayabilir. Fakat gelecekte birgün yurtdisinda çalismak isteyebilir veya ingilizce gerektiren bir iste çalisabilir ve ingilizce seviyesini göstermesi beklenebilir. Bu esnada Cambridge Sertifikalarinin varligi isveren için önem kazanacaktir.

Ögrenci zevk için ingilizce ögreniyorsa bile kursunun sonunda sarfettigi enerjiyi ve çabayi gösteren bir sertifikanin olmasi kisinin kendi memnuniyeti için güzel bir olaydir.

Cambridge Sinavlarinin Seviyesi Nedir?

Ögrenci Cambridge Preliminary düzeyine ulastigi zaman bu, kisinin 1500 kelimeyi ve temel dilbilgisini (geçmis, gelecek, simdiki, genis v.s.) ögrenmis oldugu yani yurt disina çiktiginda konusmada kendisini rahat hissediyor, yemek ismarlamayi, otel rezervasyonu yapabilmeyi veya kendisini hava alanindan alacak bir taksi çagirmayi v.s. rahatlikla hallediyor oldugu anlamina gelir.

Cambridge First Certificate düzeyine gelen bir ögrenci ise yaklasik 3000-4400 kelimeyi bilmesinin yaninda daha fazla pratik yapmak zorundadir. Ayrica birçok aktivitede Ingilizcesini kullaniyor olmalidir.

1997’nin Haziraninda Cambridge Üniversitesi KET olarak bilinen “Key English Test” in yeni bir sinav olarak tanitimini yapti. KET Cambridge Preliminary’nin bir alt basamagi olup Callan Metodun 4. Basamagina denk gelmektedir.

Preliminary Cambridge First Certificate’e Giden Yolun Ilk Çeyregini Teskil Eder

Cambridge Üniversitesinin bildirisine göre Preliminary sinavi ögrencilerin baslangiç seviyesinden, 350 saat alarak ulasabilecekleri düzeyde, ögrencinin yazma, konusma, okuma ve dinleme yeteneklerini ölçer nitelikte hazirlanmistir. Bu Cambridge First Certificate’e giden yolun ilk çeyregidir denilebilir. Buraya kadar talep edilen kelime sayisi ise Cambridge English Lexicon (R. Hindmarsh, C.U.P. 1980) üçüncü seviyesine denk gelmektedir. Diger yandan Callan Metod için Preliminary Sinavi Cambridge Sinavina giden yolun yarisi olarak yorumlanmaktadir.

Bununla birlikte Callan Metod Organisation tarafindan bu soru Cambridge’e soruldugunda Preliminary’nin First Certificate’nin yari yolu veya çeyregi olabilecegi cevabi alinmistir. Olasilikla bu durum kullanilan sistemin isleviyle baglantilidir.

Kelime açisindan Preliminary gerçekten First Certificate’nin yarisina denk gelir. Cambridge English Lexicon’un 3. seviyesi 2.207 kelimeyi isaret ederken 5. seviyeye olan C.F.C için bu sayi 4.470’e denk gelir.

Orta Seviyedeki Bir Ögrencinin Tanimi

Eger 350 saat Cambridge Preliminary için bir ölçüm olarak alinirsa bu sayinin Callan Ögrencisi olmayanlar için 260-440, Callan ögrencisi için ise 60-100 saatte denk geldigini belirtmek gerekir.

Baslangiç Seviyesindeki Bir Ögrencinin Tanimi

Tamamen baslangiç seviyesinde olan bir ögrenciyi tanimlamak yerinde olacaktir. Bazi özel Ingilizce kurslari baslangiç seviyesindeki ögrencilerini de dört-bes yil ingilizce okumus olanlarla ayni sinifa koymaktadirlar. Daha önce devlet okullarinda Ingilizce dersi almis bu ögrenciler kurslarda en bastan baslamalarina ragmen çok az da olsa Ingilizce bildiklerinden dolayi tamamen baslangiç seviyesine konulamazlar. Gerçek bir baslangiç ögrencisi daha önce hiç Ingilizce okumamis veya “hello, goodby, than, you v.s.” gibi en basit kelimeleri bilen ögrenci anlamina gelir.

Bazi okullarin orta seviyeli bir ögrencisi Cambridge Preliminary seviyesine dört akademik yilda degil 2-3 yil içinde ulasir. Bunun nedeni bir akademik yil, bu kitapta haftada 6 saatlik bir program (yani haftada 3 saat, 8 ay). Bunun anlami Callan ögrencisi olmayan biri için Preliminary seviyesine gelmek, dört yerine iki yili alacaktir. Eger Callan bunu kendi ögrencisine uyarlasaydi, bu zaman süreci sadece bir yila denk düserdi.

Ayrica Callan Metodu kullanmayan bir okul orta seviyeli olarak gösterdikleri ögrencilerin 2-3 yil içinde Preliminary seviyesine ulasacaklarini belirtmektedir. Fakat bu seviyedeki ögrencilerin aslinda daha önceden Ingilizce bilgisi olanlari da kapsadigini belirtmek gerekmektedir. Böyle, daha önceden zemini olan bir Callan ögrencisi için Preliminary bir aydan daha az bir zaman dilimini kapsar.

Figürler Çesitlilik Gösterir

Callan Metodun figürlerine göre 80 saat Preliminary, 160 saat ise First Certificate için gerekli olan saat sayisidir. Fakat bu rakam ülkeden ülkeye, sehirden sehire farklilik gösterebilir. Bu yüzden ögrenci kendi sehrinde gittigi okula sürenin kaç saati kapsayacagini sormalidir.

Kaymagin Kaymagi

Diger okullarla Callan karsilastirirken hatirlanmasi gereken diger bir nokta, diger okullarin istatistiklerinin abartili anlatimidir.

Bir okulun toplam ögrencilerinin gerçekte sadece %10’u Cambridge sinavlarina hazirlanir ve büyük bir gayretle sadece bu ögrenciler üzerinde yogunlasilir. Oysa Callan School’da figürler bütün ögrenciler için geçerlidir. Bu yüzdendir ki okuldaki çalismalarina baslandiklarinda herbirine “garanti”si verilmektedir.

Görmedigimiz Ve Garantisi Olmayan Bir Mal Için Pesin Ödeme Yapmak

Bir televizyon veya araba satin aldigimizda genellikle garantisini bekleriz veya inceden inceye inceleriz. Bir ev veya bina insa edilmeden önce sartlari içeren yazili bir anlasma yapilir. Bir dil okulu, diger yandan, müsterilerin satin alacaklari mali önceden göremedigi ticaretlerden biridir. Müsteri önceden ödeme yapmak zorundadir. Eger memnun kalmazsa ögrenci (müsteri) hatanin kendisinden kaynaklandigini, ögrenemedigini düsünecektir. Bunun okulun hatasi oldugu düsünülmez bile.

Callan Metodla ögrenci önceden zorunlu birakilmaz. Ayrica ne çesit bir sonuç alacagina dair yazili bir garanti verilir.

Kolay, Ilginç Ve Zevkli

Ögrenciler Callan yöntemini kolay, ilginç ve zevkli bulmaktadir. Öyle olmasaydi normal sürenin dörtte birinde ingilizceyi ögrenmeleri mümkün olmazdi. Ayrica metodu kullanan bir okul Cambridge sinavlarinda basari için garanti vermezdi. Dinamik bir ögretmenin idaresiyle ögrenim daha da zevkli hale gelir.

Her Milliyetten Ve Her Yastan Ögrenciler Için Geçerli

Callan metodu yediden yetmise her milletten ögrencilerle mükemmel sonuçlar almaktadir.

Her Tür Ögrenci Için Geçerli

Callan Metod her tür ögrenci için meslegi veya kültürü ne olursa olsun bir garsondan bir üniversite profesörüne kadar herkes için uygundur. Çünkü dil ögrenmek akademik bir olay degildir. Herkes ögrenebilir.

Her Amaca Uygun

Üniversite sinavlarindan, Cambridge sinavlarina, is dünyasindan, ticaret, fen, teknoloji, turizme kadar Ingilizcenin kullanildigi her türlü alan için metodumuz uygundur. First Certificate seviyesine kadar amaç ne olursa olsun ögrenilenler geneldir. Sonrasinda ise ögrenci seçtigi veya izlemek istedigi yöne dogru ilerler, edebiyat, turizm gibi dallarin terminolojisinde yogunlasir.

Sinif Mevcudiyeti Ne Olursa Olsun

Callan Metod ayrica sinifin mevcudiyeti ne olursa olsun yine de uygunluk gösterir. Bir kisilik veya kirk kisilik sinif farketmez. Tabi ki ideal sayi 6-12’dir. 6 kisilik bir sinif, örnegin, sinifin atmosferini etkileyebilir ayrica ögrenciye ne gibi hatalarin yapilabilecegi, bu hatalarin nasil düzeltebilecegi konusunda bir fikir vermeyebilir. Diger yandan 12’den fazla ögrencisi olan bir sinifta ise ögrencinin tavsiye edilen konusma süresi kisalabilir. Bununla birlikte 12 kisilik bir sinif 40 kisilik bir sinifa oranla dogal olarak daha fazla istekle konusuyor olacak, pratik yapmak için daha fazla sans elde edecektir. Fakat okuma, yazma ve anlamadaki farklilik fazla olmayacaktir.

Baska Bir Kitaba Ihtiyaciniz Yok

Callan Metod 5 kitaptan olusmaktadir. Birinci ve ikinci kitap ögrenciyi PET (Preliminary) diger kitaplar ise CFC’ye hazirlar. Ögrencinin bu kitaplardan baska bir kitaba ihtiyaci yoktur (eski sinav sorulari hariç). Bunun anlami eger bir ögretmen baska bir kitabi ders içinde gösterecek olursa, buna harcanan zaman, Callan Metodun öngördügü garantiye eklenecek demektir. Ögrenciyi Cambridge Advance Sinavina hazirlayan ek bir kitap sunulmaktadir. Fakat bu sertifika için garanti verilmez. Çünkü bu seviyede ögrenci daha çok kendi çabasiyla ve extra çalismak zorundadir.

Bütün bu sebeplerden dolayi ögrencinin baska bir kitaba gereksinimi yoktur. Bu da yapilacak harcamalarin düsmesi demektir.

Pahali Aletler Yok

Callan Metod dil labaratuar gibi pahali aletler gerektirecek her türlü seye hayir demistir. Hatta bütün tehcizatlara hayir demistir. Tahtaya ve siraya bile. Lisan dersi her kosulda, herhangi bir çevrede verilebilir.

Callan Metod tarafindan çok yönlü hazirlanmis kasetler, ögretmenle çalisma imkani olmayan, eksiklerini kapatmak yada gelisim hizini artirmak isteyen ögrencilere yararli olacaktir.

Konusmak Için Esit Zaman

Metodun diger bir özelligi ise siniftaki tüm ögrencilerin esit konusma zamanina sahip olmalaridir. Diger metodlarda genellikle konuskan ögrenciler sinifta etkinlik gösterirken digerleri sessiz kalmaktadirlar.

Utangaçlik

Metod ögrencinin utangaçligini yenmesine neden olur. Çogu ögrenci yeni bir dil ögrenirken konusmaya çekinir. Callan Metodla soru cevap sistemi uygulanilarak ögrenci konusmaya mecbur tutulur. Sonuçta utangaçligini yener.

Callan Ögrencisinin Baska Bir Yere Tasinmasi Sorun Yaratmaz

Callan Metodu kullanan bir okulda okumanin avantaji ögrencinin baska bir sehire veya ülkeye tasinmasi durumunda dahi o ülkedeki Callan Metodu kulanan herhangi bir okulda kaldigi yerden çalismasina devam edebilmesidir.

Gün Boyunca Açik

Callan Metodu kullanan özel okullar bagimsiz nitelikte olup açik veya kapali olma özgürlügüne sahip olduklari halde birçogu resmi tatiller disinda tüm yil boyunca, sabahten aksam geç saatlere kadar açiktir.

Esnek Ve Degistirilebilir Zaman Çizelgesi

Callan Metodun esnek dogasi geregi metodu kullanan çogu okulda ögrenci haftada kaç saat okula gidecegini kendisi seçebilir. Günün hangi saatlerinde isterse okula gidebilir. Çünkü bu esnek yapisi sayesinde metodun ögrencileri kolaylikla bir kurstan digerine geçebilir ve ders programini istedigi zaman degistirebilir.

Herhangi Bir Zamanda Baslayabilir Veya Derslerinizi Dondurabilirsiniz

Ögrenci ögrenimine zarar vermeksizin ve okul ücretini kaybetmeksizin, istedigi zaman okula baslayabilir, durdurabilir ve tekrar baslayabilir.

Sosyal Faaliyetler Ve Birden Fazla Dil Ögretimi

Callan Metodu kullanan çogu okul, çok fazla sosyal faaliyetlere girismez veya birden fazla dil ögretimini programina dahil etmez. Sadece Ingilizceye konsantre olunur.

Basinda Yeralan Makaleler

Callan Metod ve metodu kullanan okullarin aldigi dikkate deger sonuçlar, hakkinda çesitli gazete ve dergilerde makaleler yayinlanmistir. Bu tür makaleler dikkatli bir arastirma yapilmadan basinda yeralmaz.

Söz edilenlerin bir listesi

Simdiye kadar kitapta sözettigimiz konularin bir listesi olarak, Callan Metod Ingilizceyi normalin dörtte biri zamanda ögretiyor diyor ve söylenenleri asagidaki biçimde özetliyoruz.

1. Cambridge’in verdigi figürler: Cambridge Üniversitesi’ne göre ortalama bir ögrenci 350 saat alarak Preliminary seviyesine ulasmaktadir. Callan Metod ögrenciyi 80 saatte hazirliyor.

2. Garanti ve ücretsiz dersler: Callan Metodu kullanan okullar her ögrenciye yazili bir garanti veriyor. Ögrenci önceden saptanan sayida dersten sonra Cambridge Sinavlarini basaramazsa geçene kadar ücretsiz ders veriyor.

3. %95 Basari orani: Ülke ortalamasi olarak basari orani %70 oldugu halde, bu sinavlarda Callan’in basari orani %95’tir.

4. Kanunen dogruluk: Ingiltere’de (çogu ülkede oldugu gibi) yanlis bilgilerin yayinlanmasi veya garantilerin verilmesi kanuna aykiridir.

5. Kötü söhret iflasa yol açar: Callan Metodu kullanan bir okul garantisinin dogrulugunu ispatlamasaydi, okulun ünü sarsilir, ayrica çok fazla ücretsiz ders vermek okulu iflasa götürürdü.

6. Sonuçta ödeme: Ögrenciler pesin ödeme yapmak yerine kitaptaki her basamagin sonunda ödeme yapabilirler (yani her haftanin sonunda).

7. Çok fazla sayida katilim: Callan Metod hizli ve kolay oldugundan dolayi, metodu kullanan okullar diger okullara nazaran daha fazla ögrenciyi Cambridge Sinavlarina yerlestirir.

8. Gerçekçi olmaliyiz: Metodu kullanan okullar sokagin bir kösesinde altin saat satmiyor. Müsterilere, paralarini ödemezden önce devamli ve iyi kalitede bir hizmet vermek zorundayiz.

9. Nasil iyi sonuçlar aliyoruz: Callan Metodla ögrenim, ögrenciye sinif içinde diger okullarin ögrencilerine oranla dört kez daha fazla dinleme ve konusma sansi sagladigi için ögrencinin Ingilizce konusmasi dört kez daha hizli gerçeklesecektir.

10. Diger okullara sorun: Callan Metodun verilerine inanmiyorsaniz Londra’daki diger okullara da sorabilirsiniz. Cambridge Preliminary veya First Certificate Sinavlarina kaç saatte hazirlayabilirler veya ne tür bir garanti veriyorlar.

Daha Genis Bilgi Için

Eger okuyucular Callan Metodun iddialari hakkinda daha fazla bilgi isterse, metodu daha ayrintili açiklayan ögrenci el kitabina basvurabilir. Fakat bu ögrencilerden çok ögretmenler, okul müdürleri, devlet okullari veya devlet sektörleri için hazirlanmis açiklayici bir kitaptir.

Bazi Ögretmenlerce Metoda Karsi Gösterilen Tepki

Ingilizce egitimi için uzmanlasmis bazi ögretmenler, Callan Metoda karsi çikmislardir. Çünkü sinif içindeki bagimsizliklarinin azaldigini veya ögrenci üzerindeki etkilerinin azaldigini düsünmektedirler. Çünkü dikkatli bir biçimde programlanmis ve hazirlanmis olan Callan Metod’la ögretmen belirli bir düzen içinde ögretmek zorundadir. Fakat burada düsünülmesi gereken nokta, ögrencinin ne kadar kisa sürede konusmayi ögrenebilecegidir.

Bazi ögretmenler Callan Metodu protesto edebilirler veya metodun modern bir ögretim yönteminden uzak oldugunu iddia edebilirler. Burada unuttuklari nokta ise bugün dünyada çogu insan, Ingilizceyi zevk için veya tahsili için ögreniyor. Sonuçta bu insanlar, mümkün oldugunca çabuk, kolay, ucuz bir sekilde ögrenmek istiyor. Diger konularin tersine Ingilizce’nin nasil ögrenildigi önemli degildir. Önemli olan sonuçtur. Tarih veya edebiyat gibi konular için ögrenci bir düsünme yolu ögrenir. Diger yandan Cambridge First Certificate seviyesine kadar ise ögrenci sadece ögrenme yetenegini hizlandirir. Bu seviyeden sonra ögrencinin artik ögrenimi biter, sadece kelime bilgisi gelismeye baslar. Diger bir deyisle önce piyano çalmanin temel kurallari ögrenildikten sonra, ekzersizler baslar, daha sonra Mozart’tan melodiler çalabilir. Piyano ve lisan belki farkli fakat birbiriyle baglantisi olan iki örnek olarak gösterilebilir.

Diger Okullarin Tepkisi

Ingilizce ögreten özel okullarin bazilari Callan Metoda tepki göstermektedirler. Metod çalisma süresini normalin dörtte birine indirgediginden okul kazancini düsüreceginden korkmaktadirlar. Aslinda daha çabuk daha kolay ve daha ucuz bir sey daha fazla müsteri demektir. Geçmiste sadece sayili kimseler uzak mesafelere seyahat edebiliyordu. Ayrica bu seyahatler rahatsiz edici üstelik çok pahali oldugundan memnunluk verici degildi. Fakat bugün milyonlarca insan her yil istedikleri yerlere gidebiliyor. Çünkü seyahat daha ucuz, daha çabuk ve çok daha kolay. Örnegin 1994’te yaklasik bir milyon kisi hava yoluyla seyahat etti.

Bugün dünyada milyonlarca insan yasamakta. Bunlarin hemen hemen iki milyari Ingilizce konusabiliyor. Geri kalanlarinin ise büyük bir çogunlugu konusabilmeyi istemelerine ragmen ögrenmek için bir girisimde bulunmamakta çünkü bunun çok zaman alacagini, pahali oldugunu düsünmektedirler. Callan Metodla Ingilizce daha çabuk ve daha kolay ögrenilir, daha ucuza mâledilir. Böylelikle deneyimlerimizin de gösterdigi gibi okul kazanci da ögrenci sayisiyla paralel olarak artar.

Son zamanlarda yapilan bir arastirma, Ingiltere’deki özel okullarda okuyan ögrencilerin yani sira bir o kadar da bu dili ögrenmek isteyen ögrencilerin varligini ortaya çikarmistir. Bu ögrenciler eger okullarin daha ucuz, daha hizli ve daha kolay bir ögretim programi uygulasalardi , kendilerinin de okula gidebileceklerini belirtiyorlar.

Altin Yumurtlayan Tavuk

Londra’daki okullar hakkinda bir arastirma yapan ögrenci, bu okullardan birinin müdürüne Callan Metodun çok daha kisa sürede Ingilizce ögretebilmesine ragmen niçin okulunuzda uygulamiyorsunuz sorusuna “altin yumurtlayan tavugu niçin keseyim?” cevabini vermistir. Diger bir deyisle, eger ögrenciden £4000 alinabilecekse niçin £1000 alinsin?

Bir Magazin Makalesi

Callan Metodun tanitimina baslanirken metodu ve metodun iddialarini açiklayan bir makale çok ünlü ögretim teknikleri magazinlerinden birinde yayinlamasina , bu magazinin 4000 adet kopyasinin dünya çapindaki okullara gönderilmesine ragmen hiçbir okul metod hakkinda bilgi veya diger iddialari hakkinda istekte bulunmadi. Bu dünyaca ünlü bir gazetede kansere çare bulunduguna dair piyasaya sürülecek bir ilacin tanitimini yapip, hiçbir hastaneden ilaca karsi bir ilgi gösterilmemesine benziyor.

Okullar için Metodun iddialarini çürütmeye çalismak daha akillica olabilirdi. Yapacaklari tek sey kendi sistemlerini metodla karsilastirmak ve Cambridge Preliminary Sinavi seviyesine ne kadar zamanda ulasilabilecegini söylemektir. Böyle bir test, Callan Metodun Ingilizceyi ne kadar kisa sürede ögretilebilecegini gösterecek en iyi yol olurdu. Callan School Organisation gerekli olan kitaplari, ögretmenleri ve diger materyalleri saglayacagini (test için) söylemesine ragmen hiçbir okul bu teklife yanasmadi bile. Hatta kendilerine yazili olarak gönderilen mektuplara cevap dahi yazmadilar. Çünkü korkuyorlardi.

Metod Devlet Okullarinda Ve Üniversitelerde Kullanilabilir

Callan Metod ayrica devlet okullari ve üniversiteler için de geçerlidir. Bazi üniversiteler veya devlet okullarindaki ögretmenler, metodun kullanilmasina karsi çiktilar. Çünkü ögretmenler yillarini harciyarak “nasil ögretilir”, “ne ögretilir” bildiklerini söyleyerek metoda kendi ögretim tekniklerine karsi bir hakaretmis gibi sert bir sekilde itiraz ettiler. Metod, Ingilizceyi çok kisa sürede ögrettiginden diger konulari ögretmeleri için daha fazla zamanin kendilerine kalacagini ise düsünmemekteler. Insanlarin daha kolay ve hizli ögrenecekleri bir metod varken onlari dört yillik bir zaman dilimi içinde ögretime tabi tutmak, onlara karsi yapilan bir haksizlik olurdu.

Ayrica bu, hem ögretmen hem ögrenci için zaman ve enerji kaybidir.

Uluslararasi Iletisimi Kolaylastirmak

Dünyadaki çogu insan bugün dünya barisiyla ilgili durumdadir. Ayrica nükleer tehdidin de farkindalar. Bu barisin tam oturmasini engelleyen, farkli ülkelerde oturan insanlarin birbirlerini daha iyi anlamasini güçlestiren tek sey direk iletisim yetersizligidir. Ingilizcenin uluslararasi iletisimde kullanilan bir yol oldugu biliniyor durumda olmasina ragmen, simdiye kadar böyle oldugunun bilinmesi uzun zaman aldi. Konulari basitlestirerek, çalisma zamanini indirgeyerek Callan Metod bu dilin ögrenimini herkes için mümkün durumuna getirdi. Metodun yayilmasi uzun süre aliyor, çünkü ögretmenler kisisel fikirlerinden dolayi bu ögretim teknigine karsi çikmaktalar.

Kendine Nasil Ögretilecegini Ögret

Callan Metod oldukça kolaydir. Hatta bir yüklem ile bir ismin arasindaki farki bile bilmenize gerek yok. Bütün dilbilgisini ögretmenden, ögretirken tekrar yöntemiyle ögreneceksiniz. “Ögretmen El Kitabini” okuyarak, tanitim videoumuzu izleyerek, metodun tekniklerini birkaç gün içerisinde algilamak mümkün. Ögretmenler arasindaki farklilik örnegin, seslerin tonu, aksanlari, dersi anlatis biçimleri v.s. dile her yönden aliskin haline gelmenizi saglayacaktir. Metod çok kolay oldugundan, ögrenciler birbirlerine bile ögretebilirler(eger aksanlari iyiyse). Böylelikle birbirleriyle pratik yapma imkanini bulacaklardir.

Bir Arkadastan Ögrenmek

Eger ögrencinin iyi Ingilizce konusan bir arkadasi varsa, kendisine Callan Yöntemiyle Ingilizce ögretmesini istiyebilir. Bu kisi ögretimle ilgili birsey bilmek zorunda degildir. Yapmasi gereken tek sey ögretmen kitabindaki sorulari sormaktir o kadar.

Dogal olarak eger bir ingilizce ögretmeni yoksa, böyle bir sistem iki kisi arasinda uygulanabilir veya derslere ödenecek para kisi için yüksekse, böyle bir sistemde kisi diger ögrenciyi 120 saatte Cambridge Preliminary Sinavi seviyesine ulastirir. Okulda ise bu saat daha önceden belirttigimiz gibi 80. Yine de normal bir okuldaki 350 saate göre bu yine oldukça normal bir süredir.

Aile Dersleri

Benzer sekilde ögretmen olmamasi ve maddi güçsüzlük durumunda, eger aile fertlerinden herhangi biri ingilizceyi iyi konusabiliyorsa ailenin diger fertlerine metodu kullanarak ingilizce ögretebilir.

Kendi Kendine Ögretmek

Callan Metodun kitaplarini okuyarak, kitaplarla paralel bir programi izleyen kasetleri dinleyerek, ögrencinin kendi kendine ingilizceyi ögrenmesi mümkündür. Bu oldukça kararlilik ve iyi bir kulak yetenegi gerektirmektedir. Bir grup içinde hatalari aninda düzeltecek bir ögretmenle çalismak dogal olarak daha çabuk ve daha kârlidir.

Kendi kendine çalisarak ögrenci 160 saat sonunda Cambridge Sinav seviyesine ulasabilir. Diger okullardaki süreye (350) göre bu yine de basaridir. Ortalama bir ögrencinin bir ögretmenle 80×2 defa çalismasi yine 350’den azdir ki bu rakam Cambridge Üniversitesi tarafindan sinava hazirlanmak için önerilmistir.

Sonuç olarak Callan Metodla bir ögrenci asagida gösterilen yollarla ingilizce çalisabilir.

Cambridge Preliminary
Için Ders Sayisi
1. Ingilizcesi ana dil olan iyi egitim almis bir
ögretmenle birlikte çalismak. 80

2. Ana dili ingilizce olmayan iyi egitim almis bir
ögretmenle çalismak. 100

3. Ingilizceyi iyi konusan, amatör birinden
(arkadastan) ögrenmek. 120

4. Iki ögrencinin Callan Metodun kitaplari ve
kasetleriyle ögretmen yardimi olmaksizin çalismasi 140

5. Ögrencinin bu kitap ve kasetlerle tek basina çalismasi. 160

Son 3 kategori ögrencinin dogal yetenegine ve kararliligina bagli kalacaktir.

Kendi Okulunu Açmak

Kendi okulunu açma operasyonu oldukça kolay oldugundan Callan Metod herhangi birinin kendi sehrinde bir okul açmasina olanak verir. Eger bir ögrenci kendi sehrindeki herhangi bir özel okulun Callan Metodu kullanmak istemedigini duyarsa, bu okullarin kazançlarini kaybetme korkularindan dolayi oldugunu bilmelidir. Ögrencinin kendisi veya herhangi bir is adami arkadasi Callan Metodu kullanan bir okul açabilir. “Direktör El Kitabi” kendisine kilavuzluk edecek, nelerin nasil yapilacagi hakkinda bilgi verecektir.

Çünkü metod, ögretimin yani sira diger sorumluluklari da üstlenecektir. Ögrenciye hos, etkili bir servis verilir. Gerçek bir isadami ayrica metodu kendi özel fikirlerine uyarlamaz. Objektif bir yaklasimla metodun iddia ettiklerinin dogru olup olmadigini uyguladiktan ve sonuçlarini gördükten sonra karara varacaktir. Aksi takdirde bir geçersiz garanti vermek mantiga uymazdi.

Ayni Yerde Callan Metodu Kullanan Bir Diger Okul

Bazen herhangi bir okulda okuyan bir ögretmen, metodu kullanan bir okul açmak isteyebilir. Tavsiye edilen sey ise eger ayni yerde baska bir okul varsa ve metodu kullaniyorsa diger okulun çok yakininda açilmamasi geregidir. Meselâ ½ km. uzagina.

Yeni okul genellikle ögrencilere daha ucuz fiyatlarda dersler önererek onlari eskisinden uzaklastirmaya çalisacaktir. Eger yeni okul eskisinin garantiledigi sonuçlari ögrenciye kendisi de garantilerse bu kabullenilebilir. Fakat yeni okul fiyatlarini çok fazla düsürdügünden dolayi kendi amacindan sapabilir. Ögrenciler bu yeni okul kendini en azindan 2-3 yil ispat edinceye kadar paralarini pesin yerine taksitle ödemelidirler. Böylelikle ucuz fiyata ne kadar kaliteli bir ögretim verildigini anlayacaklardir. Olasilikla bu zaman zarfinda okul fiyatlarini yükseltip, eski okulunkine esitleyecektir. Eger bir okul söz verdigi is kurallarinin disina çikarsa, kisa sürede kapanir ve ögrenci parasini kaybeder.

Eski Yöntemleri Tercih Edip, Eski Ücretleri Etmemek

Bazi ögretmen ve ögrenciler Callan Metodu denemedikleri halde metoddan hoslanmadiklarini ve klasik metodlari sözlükler, çeviriler v.s. tercih ettiklerini söylüyorlar. Maalesef bu metodlar dört misli daha fazla zaman ve para gerektiriyor, ingilizce ögrenmek için. Çogu insan eski ve klasik arabalardan hoslanmalarina ragmen çok yavas olduklarindan dolayi islerine gitmek için bu arabalari kullanmazlar. Ögretmen veya ögrenciler metodu sevmemelerine ragmen zaman, enerji ve para bakimindan büyük farkliliga sahip olmasi, metodun kullanilmasi için yeterli bir nedendir. Diger yandan gerçekte çogu ögrenci metodu zevkli ve eglenceli bulmakta, 3.ve 4.basamaktan sonra ise bilinen eski yöntemlere dönmek istememektedirler. Eger ögrenci veya ögretmen metoddan hoslanmiyorsa çogunlukla bunun nedeni dogru biçimde kullanilmamasidir.

Kisi Metodun Kullanilmasina Nasil Yardim Edebilir

Ögrenci, okudugu üniversite veya ingilizce kursunun, Callan Metodu kullanmayi reddederse ne yapmasi gerektigini merak edebilir. Belki tek bir sahis olarak fazla bir sey yapamaz, fakat kendisi ve kendisi gibi düsünen bir kaç kisi yerel gazetelere reklam verebilir veya metodun açiklamasini yapabilir. Bunun gibi aktiviteler halkin görüsünü degistirebilecegi gibi, nihayetinde ögretim tekniklerine de yenilik getirilmesi dogrultusunda bir adim atilmasina basamak saglar.

Bir profesyonel için ingilizceyi normalin dörtte biri zamaninda ögretebilen bir metodu kullanmak yerine onu gözardi etmek, bir petrol firmasinin alicilarinin sadece normal miktarin çok daha altinda petrol kullanacagi bir arabayi, veya bir doktorun kansere karsi kullanilacak bir ilaci piyasada tanitmamasina ve kullanmamasina benzer.

Gerçek bir profesyonel, öncelikle ögrencinin kârini düsünmelidir.

Okullar Ve Metod Birbirleriyle Baglantili Degildir

Callan Metod Organisation, Londra’da Oxford Street’teki okulundan baska bir okula sahip degildir. Bu yüzden hangi isimle taniniyor olursa olsun, kurulusla bir alakasi yoktur. Okullar bu yüzden “Callan”i isim olarak kullanmamalidirlar. Metodun yanlis kullanimiyla olusabilecek kötü ünden dolayi bunun olmamasi sarttir. Okul, Callan Metodu kullandiginin reklamini yapabilir. “Callan Metod” yazisi okulun kendi isminin yazildigi alananin sadece %30’unu kapsamalidir.

Hiçbir Okul Cambridge Üniversitesiyle Baglantili Degildir

Isaret edilmesi gereken diger bir nokta ise hiçbir okulun Cambridge Üniversitesiyle baglantisinin olmadigidir. Cambridge sinavlari oldukça bagimsiz ve ayri olan English Teaching Profession tarafindan hazirlanir ve degerlendirilir. Böyle olmasaydi sertifakalar bu kadar geçerli olmazdi.

Okullar kendilerine sadece marka olsun, dikkatini çeksin diye Oxford School, Cambridge Institute, Westminster House, British College gibi isimler vermektedirler.

Metodun Kopyalari

Callan Metod 1960’da bulundu. Bu tarihten sonra yayinlanmis ve Metoda benzerlik gösteren herhangi bir metod kopya olarak nitelendirilebilir.

Böyle bir kopya eger ögrencilere Callan Metodun garanti ettigi süre içinde Cambridge Sinavlarina hazirlayacagini garanti ediyorsa geçerlidir. Öyle ki hemen hemen bu imkansizdir. Çünkü Callan ögrencisini maximum hizla bu sinavlara hazirlamaktadir.

Ögrenciler, bu gibi sahte metodlarin dogrulugunu, okullara kendilerini Cambridge Sinavlarina hazirlayip, basari garantisi verip veremeyeceklerini sorarak anlayabilirler. Sonuçta ögrenci Callan Metodun sundugu zamandan çok daha fazlasini isitecektir.

Yillar boyunca, birçok insan International Copyright veya Intellectual Property gibi sektörlerin kanunlarina aykiri olarak Callan Metodun kopyalarini piyasaya sürmelerine ragmen basarili olamadilar. Metodun nasil ve niçin çalistigini anlayamadiklarindan, Callan Method Organisation kanuna basvurarak onlara karsi tepki gösterilmistir. Bu gibi okullar, metodun sadece birkaç kelimeyi ögretmekten ibaret oldugunu bir kaç uydurma cevapla derslerin idare edildigini sandilar. Olay bu kadar basit olsaydi niçin Callan Method Organisation, 10 yilini metodu gelistirmek, son 5 yilini ise en faydali sekilde sonuç vermesi için çalismaktadir?

Callan Metodu digerlerinden farkli yapan, 33 faktör vardir. Bu faktörlerden en az 5’ini kendininkine ekleyen herhangi bir okulun metodu, kopya sayilir. Callan Metod diger uluslararasi üretimler gibi oldukça basarili olmus, bu yüzden zaman zaman kopya edilmeye çalisilmis fakat amaci ve içerigi tam anlasilamadigi için kopya eden kuruluslar basarisiz olmuslardir. Callan Metod bir alfabe veya piyano tuslarina benzer sekilde türlü yollarda üretimi yapilabilir. Fakat bir üretimin kopyasini yapmak istenilen sonucu vermez. Bir üretimi kopya edip, üstelik o üretim üzerinde bir gelisim söz konusu degilse operasyonun hiçbir anlami yoktur. Kimse gerçegine sahip olmak yerine bir kopya üretime sahip olmak istemez.

Bugün dünyada Ingilizce ögrenen ögrencilerin %90’i Ingilizce ögrenmenin tutkusu içinde olup bunu en kisa süre içinde, ucuz ve mümkün oldugunca çabuk gerçeklestirmek istemektedirler.

Açikça anlasilabilecegi gibi Callan Metodu digerlerinden ayirt eden en belirgin 2 temel öge;

1. Kitabin içerdigi sorular kelime kelime ögretmenin tecrübeli veya tecrübesiz olsun ayni hizla ögretim verebilmesini saglamak için dikkatlice hazirlanmis.

2. Bu sorular ögrencinin mümkün oldugunca fazla konusmasini saglamak için uzun yolla cevap verme sistemi içine oturtulmustur.

Dikkat çeken nokta ise simdiye kadar (8.yy.’da Latince ögretmek için görevlendirilen monklar hariç) bir dili ögretmek için böyle tekniklerin kullanilmamis olmasidir. Bunun nedenlerinden biri ingilizce gibi bir dilin bütün dünyadaki egitim ve iletisim sistemini etkisi altina alip modern dünyayi etkileyecegini düsünmeyip, pasif diller üzerinde yogunlasmalaridir.

Geçmiste, diller genellikle seçilmis birkaç dil bilimcileri tarafindan kültürel sebeplerden dolayi ögretiliyordu. O zamanlar bir dili konusmak fazla önemli de degildi. Bugün ingilizce pratik amaçlar için ögreniliyor. Bu yüzden eski ögretim teknikleri bugün daha fazla geçerli degildir. Madem dünyada zaman para demektir. Eger sadece profesyonel dil bilimciler ingilizce ögretselerdi bugünkü ögrenci sayisina göre ögretmen bulmak imkansiz olurdu.

Callan Metod Organisation yeni bir bulusun kurulusu olarak çok daha açik ve modern bir sekilde ingilizce ögretimine yaklasmaktadir. Ögretime, ögretmen açisindan degil, ögrencinin basarisini maximuma çikaracak sekilde dolayisiyla ögrencinin kâri açisindan bakar. Çogu ingilizce kitabi linguistler tarafindan yine linguistler için yazilir. Bir linguist için, ise linguist olmayanlarin ögrenmede ne gibi zorluklar çektigini anlamasi çok zordur. Onlar için kolay olan bir seyin digerleri için neden zor oldugunu anlamalari gerçekten güçtür.

Callan Metod dil ögrenmede zorluk çeken ögrencileri hedef alir. Eger böyle bir ögrenci çabuk bir biçimde ögrenmeyi basarirsa dogal bir linguistden daha çabuk ögreniyor demektir.

Metodun yazili metni ve öngördügü hiz belirli bazi ögretmenlerin tepkisine yol açmistir. Çünkü bu ögretmenler sinifta kendi özel ögretim teknikleriyle klasik tarzi sürdürerek, çok uzun sürecek bir ögretim olmasina ragmen yine de bilineni uygulamayi tercih etmektedirler.

Latinceden farkli olarak Ingilizce Direct Metodun uygulunabilecegi bir dilbilgisine sahip ve bu yolla ögretilebilecek bir yapidadir.

Renkli Ve Modern Kelimeler

Ingilizceyi yabanci bir dil olarak ögreten (TEFL) çogu kitaba baktigimizda bunlarin resimlerle doldurulmus ve günümüzde fazla kullanilmayan kelimeler içerdigini görmek mümkün. Resimlerin günlük hayattan kesintiler verdigi kesindir. Fakat bir dili ögretmeye katkisi çok fazla degildir. Ayrica ögrenimi yavaslatir. Callan Metod bu tür seylerin hizli ögrenime engel olacagini düsündügünden programina dahil etmez. Callan Metodu kopya eden birçok kitap böyle rekli resimleri ve gereksiz kelimeleri kullanip basari elde edeceklerini düsünüp tam aksini elde edebildiler.

Buna bir örnek olarak, Cambridge Preliminary için hazirlanmis 2200 kelimeden yaklasik 500 renkli, gereksiz ve az kullanilan kelimelerden olusmustur, örnegin “pop star, word-processor, dice, jigsaw ve monastery” ki First Certificate seviyesinde bile kullanilmayan kelimelerdir. Bu tür teknikle ögrenim görmüs ögrenciler Callan Metodun testini aldiklarinda kendilerini 1. veya 2. basamakta bulmuslardir.

Cambridge Üniversitesi 2200 kelime içeren bir Lexicon hazirladi. Bu kelimeler Cambridge Preliminary sinavi için ögrenilmesi gerekli olanlaridir. Daha sonra Cambridge First Certificate için gerekecek extra 2200 kelime daha bu Lexicon’a eklendi. Bu kelimeler günlük hayatta en çok kullanilan yazmada, okumada ve konusmada sikça karsilasilan kelimelerden olusmaktadir. Örnegin “table”, “traktör”e göre daha çok kullanilan bir kelimedir. Günümüzde ise artik “credit card, microwave, cashpoint, barbeque, blockbuster veya software” gibi kelimeler zaten bir çok dile yerlestigi için ögretilmesine bile gerek yoktur.

Kelimelerin seçimi gerçekten önemlidir. Ögrencinin sinif içinde ve disinda ögrendigi her kelime önemli olmasina ragmen bazi kelimeleri ögrenmek digerlerine göre daha faydalidir. Bir kimse uzun bir süredir sehirde yasiyorsa traktör kelimesini kullanma gereksinimi duymayabilir. Buna ragmen “table” kelimesini kullanmadigi bir gün olmuyordur. Bu yüzden ögrenci hâlâ “table” kelimesindeyken diger kelimeleri ögretmek akla yatkin degildir (en azindan iyi bir ögretim teknigi sayilmaz). Eger ögrenci dört yillik modern ve “advance” kelimelerinin ögretildigi bir kursla bir yil sürecek Callan kursu arasinda her ikisinin de ayni sonucu kazandiracagini bilerek bir seçim yapmak zorunda kalirsa, daima bir yillik kursu seçecektir. Herhangi bir durumda “T-shirt, stopover, calculator” v.s. gibi modern kelimeleri ögrenci sinif disinda da ögrenebilir. Örnegin; bir uçakta, seyahat ederken, kendisi kolayca “fasten your seatbelt”i olusturan fasten, seat, belt kelimeleri ögrendiginden cümleyi anlayabilecektir. Callan Metod bu özelligi kazandiracaktir.

Ünlü kisilerin fotograflari ve modern kelimeleri içeren kitaplar modern bir egitim teknigi izlenimi uyandirabilir. Aslinda bu kitaplarda muhtemelen yer alacak 4400 kelime yüzyillar boyunca varliklarini sürdürmüstür ve ögretimlerine devam edilmistir. Ögrenci bu temel kelimeleri ögrendikten sonra advance kelimelerini ögrenir. Ayni anda temel kelimeler ve advance kelimeleri ögrenci eger dogustan bir linguist degilse, ögrenilemez.

Kelime bilgisinin önemini vurguladiktan sonra her okul ögrenciye Cambridge Lexicon’un ögrenciler için hazirladigi metnin bir kopyasini fikir edinilmesi için vermelidir. Böylelikle ögrenci temel kelimeleri ögrenirken baska seviye kelimelerinin kendisine ögretilip ögretilmedigini kontrol edebilir. Asagida örnek olarak verilen kelimeler preliminary bile degil, proficiency kelimeleridir.

Stubborn, species, bust, alibi, bully, bossy, glossy, swap, dub, collide, blizzard, grab, cope, barn, code, flop, speedometer,mask, helmet, gory, legend, sulk, parachute, dove and guy.

Hiçbir surette ögrenci kendisini Ingilizce çalismaya itecek göz kamastirici bir kelime bilgisine ihtiyaç duymaz. Gerçek kuvvet ise ögrencinin, ingilizcenin bir uluslarararsi dil oldugunun kendisi tarafindan benimsenip, istedigi zaman, dünyanin dört bir yanindan gelen insanlarla iletisim kurabileceginin bilincinde olmasiyla ortaya çikar.

Callan Metod Digerlerine Benzer Görünebilir

Callan metod diger metodlara benzer görünebilir. Ilk bakista l9.yy.dan bir araba 20.yy. kiyle benzerdir. Her ikisinin de dört tekerlegi, direksiyonu, freni vardir. Farklilik ise bugün bir araba saatte 80 km. hiz yapabilmesine ragmen l9.yy. da bu hiz hayal bile edilemezdi.

Callan Metod “Direct metodu” kesfetmis degildir, (Bu zaten lisan basladiginda vardi). Metod ögrenme hizini gereksiz seylerden arindirarak konulari sadelestirerek, çalisma saatini indirgeyerek ögrenmenin ilerlemesini çabuklastirdi.

Callan Metod Tecrübesiz Ögretmen Problemini Halleder

Dünyadaki çogu ülkedeki özel okullarda ingilizce ögreten ögretmenlerin tecrübesi çok azdir. Ingilizceyi bir yabanci dil olarak ögretmek için genellikle bir iki yillik degisik bir tecrübeden sonra gerçek kariyerlerine dönmeyi amaçlayan kimselerdir. Bu kisilerin genellikle ögretmenlikle baglantilari bile yoktur. Herhangi bir konuda uzmanlasmis veya kalifiyeli olabilirler fakat bir dili, ana dili olmayan digerlerine ögretmek tamamen farkli bir durumdur.

Bir dili ögretmek bir profesyoneli gerektirdigi halde bu genellikle amatörler tarafindan gerçeklestirilmektedir. Bir ögretmenden istenilen basamagi geçmesi beklenilir. l8 yasindayken aldigi üç konudan olusan bir sinav ve bir aylik stajdan sonra kendilerine ögretmen sifati verilmektedir. Bu iki-üç haftalik bir egitimden sonra kendini doktor veya avukat diye adlandirmaya benzer. Açikça, degisik ögretim yöntemlerini degisik yollar içinde açiklayan ve gösteren bir staj ögretmenlik sifatini alabilmek için yeterli degildir.

Callan metod ögretmeni ise diger yandan iki-üç gün içerisinde metodun gerektirdigi çerçeve içerisinde bu sifati kazanabilir. Çünkü metod dikkatli bir biçimde yazilmis ve programlanmistir. Bu yüzden Callan’daki ögrenci için tecrübeli veya tecrübesiz bir ögretmenin metodu kullanarak ingilizce ögretmesi bir sorun yaratmaz. Özel okullarda çalisan bir Callan metod ögretmeni ögretime baslamadan önce deneyimi ne olursa olsun staja tabii tutulur.

Türkiye'deki kurumlar.
http://www.callan.co.uk/newlist_schs/turkish_schools.htm

91 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *