Yandex.Navigasyon yayınlandı ama…

Leave a comment
Uncategorized

Yendex'in uzunca bir süredir üzerinde çalıştığı Navigasyon uygulaması bugün yayınlandı. Elbette hemen indirip denemeye başladım. Her ne kadar henüz yola çıkmadan sabit bir konumda deniyor olsam da arayüz olarak çok şık olduğunu belirtmek istiyorum öncelikle.

Uygulamayı açar açmaz ilk olarak dikkatimi çeken şey, uygulamanın bana internet bağlantım ya da konum servisleri ile ilgili herhangi bir uyarı vermemiş olması oldu. genelde bu tip yazılımlar doğru konumlandırma yapmak ve anlık güncel bilgileri alabilmek için bu iki servisin çalışıp çalışmadığını kontrol ederek, kullanıcıyı bunları açması yönünde bilgilendirir ve bu uyarının tekrar görünür olması ile alakalı da bir seçenek sunar. Siz bunu işaretleyerek bu uyarının bir daha görünmesini istemeyebilirsiniz.

Bu iki ayarın ekleneceğini düşünürsek şayet, bu ayarların ayrıca uygulamanın ayarlar ekranından da ulaşılabilir olması iyi olabilir gelecekte.

Arama ekranında size sunulan seçenekler oldukça geniş ve güzel. Arama kutusuna yazmaya başlayınca sonuçlar indeksleniyor hemen bu da güzel. Ama bir konu dikkatimi çekti. Örneğin bir benzinlik arıyorsunuz. "Benzinlik" arama simgesine tıklayınca en yakındaki benzinliklerin tümünü harita ekranında gösteriyor. Bu gayet iyi ama ayrıca tüm sonuçları bir liste olarak da bana gösterse ve ben "İstediğime gitsem daha iyi olmaz mıydı?" diye sordum kendi kendime 🙂 Aksi taktirde tek tek tıklayıp nereleri olduğuna bakmama lazım onların…

Harita ekranı oldukça şık duruyor dediğim gibi deneyemedim bunu hareketli olarak o yüzden çok yorum yapmayacağım şimdi.

Favoriler ekranı da oldukça kullanışlı.

Ayarlar bölümü de güzel ama bir öneri de bulunabilirim belki. "Ses" ayarlarında kimin bize sesli yardımcı olacağını seçebiliyoruz. Hem Ece hem de Can var orada. Ama bu zatı muhteremlerin seslerini bir duysak en asından bir test kaydı ile daha bir hoş olurdu gibi geldi bana. Belki erkeğin sesi daha etkileyicidir 🙂 Adamın ne suçu var değil mi!

Evet şimdi geldik işin en can alıcı noktasına. Bana göre Yandex firması elinde Haritalar gibi muhteşem bir servis varken bu navigasyon uygulamasını neden içerisine dahil etmemiş bunu pek anlamadım. Belki de geliştirme projesinin bir parçasıdır bilemiyorum. Ama şayet değil ise benim de birkaç önerim var…

Bence Yandex.haritalar ile navigasyon uygulaması bir şekilde senkronize edilmeli. Örneğin kullanıcı Yandex hesabını kullanarak ayrıca bir oturum açabilmeli. Çünkü haritalar servisinde istediğiniz bir konumu kendi oluşturduğunuz bir haritaya ekleyebiliyorsunuz. Yine bu haritayı ister herkese, ister bir link yardımı ile isterseniz de sade kendi kullanımınız için kullanabiliyorsunuz.

Yani daha basit bir deyiş ile; web üzerinde oluşturduğunuz bir haritaya , mobil olarak Yandex.Navigasyon ile ulaşıp kolayca o noktaya varabilirsiniz. Yoksa navigasyon uygulamasının tüm fonksiyonlarını mobil olarak kullanmak çok verimli olmayacaktır.

Daha sonra ise bu haritaların bir şekilde import/export edilebilme seçeneği geliştirilebilir.

Belki bir diğer öneri de adres bulma/oluşturma bölümüne koordinat girerek ekleme seçeneğinin eklenmesi olabilir.

Naçizane aklıma gelenler bunlar.

Kim bilir, belki birileri okur 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *